Як часто люди повинні робити тест на Ковід-19

Частота тестування важливіше чутливості при пандемії

Автор:  Олена Мокрітская
2020-08-18


Поширення коронавірусної інфекції в Україні продовжує набирати оберти. Очікуваного у зв'язку з приходом спекотної погоди зниження вірусної активності, на жаль, так і не відбулося. Більш того, за даними Міністерства охорони здоров'я, за літній період кількість хворих збільшилася в 2,5 рази у порівнянні з весняними показниками.

Поточна ситуація з епідемією
коронавірусу в Україні

Якщо у квітні-травні щоденна кількість нових випадків захворювання коливалася в межах 500-600 осіб, то на сьогоднішній день ми все частіше в ранкових звітах бачимо число хворих, що перевищує тисячу.

Цілком логічно буде пов'язати ці цифри зі збільшенням кількості тестувань. І дійсно, в липні-серпні щоденна кількість проведених тестів становить близько 25-30 тисяч досліджень, що значно перевищує весняні показники. І тут простежується явна закономірність: чим більше тестів проведено, тим більше випадків захворювання було виявлено.

Однак при цьому необхідно чітко розуміти, що в даній ситуації головним показником інтенсивності протікання патологічного процесу є не сумарна кількість всіх виявлених інфікованих, а загальне число госпіталізованих, у яких хвороба протікає у важкій формі.

І тут статистика невтішна - якщо навесні на лікарняні ліжка потрапляло в середньому 120-150 осіб на добу, то до серпня їх кількість зросла вже вдвічі. Практично таке ж зростання відзначається і щодо летальності - щоденна кількість загиблих в останні дні варіюється в межах 25-28 осіб. А це означає, що хвороба нікуди не поділася, вона продовжує поширюватися в суспільстві!

Інкубаційний період у цієї підступної інфекції становить до 14 днів, а в середньому він триває 5-7 днів. Відомо, що хвора людина здатна інфікувати інших ще за 2-3 дні до появи перших симптомів захворювання. Але на цей момент вірусне навантаження ще настільки мале, що жоден тест не буде в змозі виявити збудника, навіть «золотий стандарт» діагностики, яким вважається ПЛР-аналіз.

В таких умовах надзвичайно важливим є не тільки дотримання соціальної дистанції та носіння засобів індивідуального захисту. Величезного значення тут також набуває і регулярне проведення всеохоплюючого тестування з метою своєчасного виявлення та ізоляції носіїв захворювання.

Лабораторія по дослідження коронавируса в Україні

Порівняльне дослідження ефективності ПЛР
і швидких тестів у США

У кінці червня 2020 року група американських вчених, до якої входили епідеміологи, імунологи, IT-фахівці та біохіміки з медустанов та університетів Гарварда і Колорадо, опублікувала результати своїх практичних досліджень.

У результаті було встановлено, що ПЛР-аналіз здатен виявити РНК вірусу при його кількості, що перевищує 103 вірусних копії / мл. Крім того, було виявлено, що передача інфекції можлива також і від безсимптомних носіїв. Згідно з отриманими даними схему можливого виділення вірусу умовно розділили на декілька етапів:

  1. Інкубаційний період – симптомів немає, антитіла ще не виробляються або виробляються в незначній кількості. Тривалість цього періоду становить в середньому 5-6 днів, але може збільшуватися до 2 тижнів. На цій стадії виявити захворювання можна тільки методом ПЛР за умови достатнього вірусного навантаження.

  2. Передсимптомний період – безпосередньо перед появою симптомів (проходить за 1-2 дні до перших клінічних проявів) людина стає максимально небезпечною для оточуючих, оскільки саме в цей період спостерігається пік вірусного навантаження на тлі експоненціального зростання кількості вірусних часток. Виявити зараження можна із застосуванням як ПЛР, так і швидких експрес-тестів, чия дія спрямована на виявлення антигена (ці тести здатні виявити вірус при його концентрації 105 одиниць / мл).

  3. Період клінічних проявів або безсимптомного носійства, у відповідь на присутність вірусу починають вироблятися антитіла. На цій стадії виявити захворювання за допомогою ПЛР все ще можливо, але з меншим ступенем ймовірності, оскільки вірус виявляється пов'язаним з антитілами. Тривалість цього періоду варіює залежно від тяжкості захворювання - при легкому перебігу він становить 1-2 тижні, а при важкому може досягати 3 тижнів і більше.

  4. Період одужання, під час якого відзначається значне зниження вірусного кліренсу і ступеня небезпеки хворого для оточуючих. Для кожного, хто перехворів, цей період є суто індивідуальним - деякі скаржаться на виражену слабкість протягом декількох тижнів, а хтось готовий приступити до роботи вже через кілька днів після зникнення симптоматики.

У той же час, згідно з усталеною практикою, проведення ПЛР-тестування для даного контингенту найчастіше є одноразовою акцією, і не завжди має очікувану результативність. Окрім того, критична зміна концентрації вірусу зі 103 (при якій РНК вірусу можна виявити тільки за допомогою ПЛР) до 105 (що дозволяє виявити антиген вірусу з використанням швидких тестів) відбувається буквально протягом доби.

У той же час, згідно з усталеною практикою, проведення ПЛР-тестування для даного контингенту найчастіше є одноразовою акцією, і не завжди має очікувану результативність. Окрім того, критична зміна концентрації вірусу зі 103 (при якій РНК вірусу можна виявити тільки за допомогою ПЛР) до 105 (що дозволяє виявити антиген вірусу з використанням швидких тестів) відбувається буквально протягом доби.

Умови проведення випробувань
і отримані результати

Головною метою досліджень було визначити ступінь зниження відсотка «заразності» для різних груп залежно від частоти і видів тестування. У якості піддослідних були залучені жителі студентських містечок та службовці військових частин, для яких характерна висока щільність населення і тісний контакт між собою, що неодмінно повинно було привести до швидкого поширення захворювання.

З урахуванням наведених вище факторів вчені з Гарвардського університету вирішили провести експериментальні дослідження, розділивши учасників відразу на декілька груп:

  • одну групу тестували з використанням методу ПЛР;
  • другу – з використанням швидких тестів з періодичністю 1 раз на 2 тижні;
  • третю – з використанням швидких тестів щоденно або 1 раз на 3 дні.

Всього аналізами було охоплено 20 000 осіб, і по закінченню досліджень було встановлено:

  • Різке зниження ступеня інфікованості (на 60%) спостерігалося в групі людей, де тестування із використанням швидких тестів проводилося щодня або 1 раз на 3 дні.
  • У групі, де швидкі тести проводилися один раз в 1-2 тижні, зниження рівня інфікованості спостерігалося менш ніж на 40%. Приблизно така ж картина відзначалася і в контрольній групі, де випробовуваних тестували із використанням методу ПЛР.

Таким чином, було встановлено, що частота тестування є найбільш істотним фактором для контролю над епідемією на популяційному рівні, і при цьому лише невелика різниця в поліпшенні результатів забезпечується за рахунок застосування більш чутливого тесту.

Аналіз отриманих результатів на Ковід 19

Висновки

Отримані результати наочно демонструють, що ефективність виявлення інфекції багато в чому залежить від частоти тестування і швидкості обробки отриманих результатів, і лише незначно поліпшується за рахунок високої чутливості тесту.

Звідси можна зробити висновок, що при проведенні масового тестування слід приділяти пріоритетну увагу доступності, частоті й часу проведення досліджень, в той час як чутливість тестів має не таку високу значимість, як їй раніше приписували багато фахівців.

Завантажити оригінал статті з повним описом проведених досліджень английскою мовою можна за цим посиланням.

Отримати детальну консультацію з питань застосування та придбання швидких тестів на COVID-19, можна звернувшись до експертів Egens Biotechnology - провідного світового постачальника засобів медичної діагностики, експортує понад 100 видів тестів в 106 країн світу. ця компанія створила 2 великих науково-дослідних інститути в КНР, які не тільки розробляють нові діагностичні набори і стежать за якістю продукції, але і постійно проводять клінічні дослідження, покращуючи продукцію відповідно до високими міжнародними стандартами.

Співробітники українського офісу Egens мають багаторічний досвід роботи в фармації і співпрацюють з багатьма вітчизняними медичними установами, поставляючи їм діагностичні засоби, вимірювальні інструменти та засоби індивідуального захисту. Вони регулярно відвідують завод в Китаї, обмінюючись самої останньої інформацією з виробником, якій готові поділитися і визначити найкращий рішення для організації і проведення тестування у відповідності з заданими умовами. Також тут ви зможете придбати якісні експрес-тести для швидкого і точного визначення коронавируса безпосередньо від виробника.

Олена Мокрітская - технічний експерт

Автор статті – Олена Мокрітская,
технічний експерт Центру з сертифікації медичних виробів,
лікар з 20-річним досвідом роботи.
.

Профіль у Linkedin.

^