Коронавірус - що далі

Чим небезпечний коронавірус

Автор:  Egens Україна
2020-08-27


Ось уже більше ніж півроку людство бореться з пандемією коронавірусу, проте підступна інфекція не поспішає здаватися. На сьогоднішній день у всьому світі зареєстровано понад 23 млн. випадків зараження, а число загиблих вже перевищує 800 тисяч. І якщо у Європі ситуація починає мало-помалу нормалізуватися, то в країнах американського континенту захворюваність у розпалі, а на п'яти їм уже наступає Індія, де зазначається найбільший добовий приріст хворих.

У цій статті ми розглянемо поточну ситуацію із захворюваністю на COVID-19 у світі, а також, що насправді відбувається в організмі при зараженні, які причини розвитку коронавірусної пневмонії і до чого слід готуватися населенню і медикам.

Поточна ситуація з
епідемією в світі

Сумне лідерство як за числом заражених, так і за кількістю смертей займають, як і раніше, Сполучені Штати Америки, в яких станом на 23 серпня зареєстровано майже 6 мільйонів інфікованих і понад 180 тисяч смертей. Однак, це абсолютні цифри. Якщо ж говорити про відносні, то на сьогоднішній день фігурує таке поняття, як кількість заражень на 1 млн. жителів. В Америці цей показник становить 17.731 на 1 млн. населення, а, наприклад, в Чилі він досяг 20.777 випадків на 1 млн. населення.

До речі, в одній із найбільш постраждалих країн Європи, Іспанії, захворюваність становить 8.723, в Україні - 2.402. А ось у Катарі цифри зашкалюють - 41.672 випадків хворих на 1 млн. жителів. Але якщо ми подивимось на показник смертності від коронавірусу в цій країні, яка становить 0,17%, і на кількість зроблених тестів (при населенні всього 2,78 млн. осіб там уже проведено 589 тисяч тестувань), то стає очевидно, що і показник зараженості на 1 млн. населення сам по собі також носить відносний характер, який слід розглядати і аналізувати для кожної країни окремо з урахуванням багатьох факторів.

Що відбувається з організмом при
захворюванні на COVID-19

Як відомо, коронавірусна інфекція спочатку вражає горло і легені. Її збудник - небезпечний вірус SARS COVID-2 - відноситься до сімейства коронавірусів, званих так через наявність короноподібних шипів, розташованих на його поверхні.

В цьому популярному відеоролику, який переклали й озвучили для вас фахівці українського представництва ТМ Egens, за допомогою анімації наочно продемонстрований процес поширення інфекції всередині організму.

При зараженні спочатку вірус має проникнути до живих клітин, щоб почати активно размножуватись. В його тілі зберігається генетичний матеріал, який містить інформацію, що дозволяє самовідтворюватись. Зовнішня білкова оболонка забезпечує захист генетичного матеріалу в той час, поки вірус поширюється між його носіями.

Ця оболонка дозволяє вірусу швидко заражати клітини організму, зливаючись з їх зовнішньою мембраною. З поверхні кожної клітини вірусу виступають подібні до шипів відростки, що складаються з білкових молекул. Коронавірус, як і вірус грипу, використовує ці шипи як ключ, щоб проникнути всередину клітини. Далі вірус використовує клітини організму, перебудовуючи їх для свого розмноження. Коли заражена людина розмовляє, кашляє або чхає, краплі, що містять вірус, можуть із легкістю потрапити до вашого рота або носа, а потім і в легені!

Опинившись в організмі людини, вірус спочатку вступає в контакт із клітинами, розташованими в ротоносовой порожнині або в легенях. За допомогою шипів він приєднується до рецепторів здорової клітини, як ключ до замка. Саме ця дія і дозволяє йому потрапити всередину клітини.

У той час як вірус звичайного грипу буде рухатися до середини клітинної мембрани і далі до ядра, де зберігається генетичний матеріал клітини, коронавірусу доступ до ядра клітини не потрібен! Адже він може взаємодіяти з її рибосомами без посередників. Цей вірус використовує генетичну інформацію з рибосом для створення своїх білків, таких самих, як і ті, що знаходяться в шипах на поверхні вірусу.

Утворені всередині зараженої клітини пухирці будуть переносити ці білки до зовнішнього шару мембрани і зливатися з нею. Так всі компоненти, необхідні для створення нового вірусу, спочатку збираються під мембраною клітини, а потім він уже виходить на поверхню з мембрани, починаючи активно поширюватися по всьому організму.

Як розвиваються
симптоми пневмонії

Кожне легеня поділена на сегменти, які називаються долями. Зазвичай, коли ви дихаєте, повітря спочатку вільно проходить через дихальну трубку - трахею, а потім через великі трубки - бронхи, і далі вже через малі - бронхіоли. І, нарешті, в найменші пухирці - альвеоли.

Дихальні шляхи та альвеоли - гнучкі й еластичні. Коли ви вдихаєте, кожна альвеола надувається як кулька, а коли видихаєте - здувається. Капіляри - це маленькі кровоносні судини, які оточують альвеоли. Кисень, що вдихається з повітря, переміщується в капіляри, а вуглекислий газ, який виділяється, переходить спочатку в альвеоли, а потім назад у легені, щоб позбутися від нього під час видиху.

Дихальні шляхи вловлюють більшість мікробів за допомогою слизу, який покриває трахею, бронхи і бронхіоли. У здоровому організмі дихальні трубки покриті війками, схожими на волосся. Ці війки постійно виштовхують слиз і мікробів із дихальних шляхів, які потім виділяються із кашлем.

Зазвичай клітини імунної системи справляються з вірусами і мікробами, які проникли в альвеоли крізь війки і слиз. Однак, якщо імунна система ослаблена, як при коронавірусній інфекції, вірус може придушити імунітет, і тоді бронхіоли та альвеоли запаляться!

Поки імунну систему атакує вірус, який розмножується - запалення може призводити до заповнення альвеол рідиною, що утруднює дихання та отримання необхідного для організма кисню. Так може розвинутися часткова пневмонія, при якій уражається тільки одна доля легені, або бронхопневмонія, яка зачіпає відразу кілька долей обох легенів.

Пневмонія може викликати утруднене дихання, біль у грудях і у м'язах, кашель, озноб, жар або лихоманку, а також головний біль, збентеження і слабкість. Це може призвести до дуже серйозних ускладнень. Якщо виникає дихальна недостатність, то дихати стає настільки важко, що доводиться вдаватися до апарату штучної вентиляції легенів. Зараз ці апарати рятують життя, і виробники вже нарощують їх виробництво.

Чи будуть такі симптоми развиватися у пацієнта, залежить від багатьох факторів, разом із його віком та фізіологічним станом.

Коли буде
вакцина від коронавірусу

Вакцина від коронавірусу

Все це звучить лякаюче, але зараз прикладаються грандіозні зусилля для якнайшвидшої розробки вакцини. Дослідження інших коронавірусів дозволяють вченим припустити, що люди, які перехворіли на інфекцію SARS COVID-2, можуть бути захищені від повторного зараження на деякий час. Але це припущення має отримати практичне підтвердження, так як деякі дослідження припускають і зворотнє.

Існує декілька різних підходів, які використовуються для отримання вакцини проти вірусу. Але основна ідея полягає в тому, щоб пацієнт отримав ін'єкцію з ослабленою версією вірусу. Вакцина піддає організм вірусу, який буде занадто слабкий, щоб викликати інфікування, але досить сильний, щоб стимулювати імунну відповідь.

Протягом декількох тижнів клітини імунної системи будуть виробляти маркери - антитіла, що реагують тільки на коронавірус і його білкові шипи. Потім антитіла приєднуються до вірусу, що запобігає його прикріпленню до інших клітин організму. Так імунна система відповідає на сигнали антитіл, знищуючи і поглинаючи скупчення вірусів. Якщо ж після цього підхопити реальний вірус, то ваш організм вже швидко розпізнає і знищить його. Іншими словами, тепер ваша імунна система буде готова.

Дослідження цих можливостей, разом із забезпеченням безпеки та ефективності, - складна робота, яка займає багато часу при розробці вакцини. А при пандемії цей процес перетворюється в перегони із часом!

Кожен новий крок при розробці вакцини може займати місяці, якщо не роки. Створення вакцини проти Еболи зайняло довгі 5 років. Однак у нас є надія, що розробка нової вакцини від коронавірусу відбудеться за рекордні 12-18 місяців.

Чого чекати далі
і до чого готуватися

Все частіше й частіше звучить інформація про те, що людству доведеться вчитися жити разом із коронавірусною інфекцією. Керівництво ВОЗ відкрито заявляє про те, що коронавірус - це надовго, якщо не назавжди. Незважаючи на зусилля, що докладаються цілою армією вчених з різних країн, до цих пір не знайдений препарат, який надає згубної дії безпосередньо на сам вірус, і лікування хворих продовжує в більшості випадків носити симптоматичний характер.

Вважається, що інфекційне захворювання можна перемогти тільки шляхом створення ефективної вакцини, активна робота в цьому напрямку ведеться вдень і вночі, проте про значний прорив мова поки не йде. А це значить, що всі запобіжні заходи щодо попередження поширення інфекції (дотримання соціальної дистанції, носіння масок у місцях великого скупчення людей, обробка рук з використанням антисептиків) повинні міцно увійти в наше життя і стати щоденними звичками.

І, звичайно ж, важливу роль у цьому питанні має відігравати постійне збільшення темпів охоплення населення тестуванням, що дозволить отримати реальну картину захворюваності по країні.

^