Коронавірус важка форма

Що відбувається з організмом при тяжкому перебігу коронавірусної хвороби

Автор:  Egens Україна
2020-08-30


На днях американські вчені з університету Тулейн оприлюднили результати дослідження, в якому повідомляється, що хворі на COVID-19 пацієнти, які страждають від високого кров'яного тиску, ожиріння і діабету одночасно, набагато частіше отримують важкі ускладнення, маючи в 3 рази вищі ризики смерті.

Однак, в окремих випадках важкі симптоми захворювання можуть розвинутися навіть у цілком здорових людей. Через що треба буде пройти пацієнтові в подібних ситуаціях, а також, які їхні причини та наслідки для організму, ми розглянемо в цій статті.

Збудником небезпечної інфекції COVID-19 є вірус SARS COVID-2, який відноситься до сімейства коронавірусів, званих так через наявність короноподібних шипів, розташованих на його поверхні. Як відомо, коронавірусна інфекція спочатку вражає горло і легені, викликаючи задишку і гострий біль у грудях. А якщо ви вже втратили смак і нюх, і дихаєте так, ніби тільки-но піднялися на три сходових прольоти - ці симптоми сигналізують про необхідність якнайшвидше відвідати відділення невідкладної допомоги місцевої лікарні.

Перш ніж вирушити до лікарні, спочатку зателефонуйте туди і поспілкуйтеся з лікарем, повідомивши йому свої симптоми. Вам краще вчинити саме так, тому що в місцевій клініці невідкладної допомоги може не виявитися вільних місць, і тоді вас відправлять до іншої медустанови. Також можливо, що ваші симптоми виявляться недостатніми для лікування в лікарні. Все це слід спочатку з’ясувати по телефону.

У цьому популярному відеоролику, який переклали й озвучили для вас фахівці українського представництва ТМ Egens, за допомогою анімації ми досліджуємо те, що може трапитися навіть з цілком здоровою людиною в найгіршому, але досить рідкісному випадку, коли розвивається важкий перебіг захворювання COVID-19 внаслідок коронавірусу.

Проведення
діагностики в лікарні

Як тільки вас приймуть до лікарні, медпрацівник зробить вам тест на COVID-19. Більша частина пацієнтів спочатку здають декілька аналізів крові, взятих із вени. Потім лікарі послухають легені й перевірять рівень кисню в крові за допомогою пульсоксиметра.

Для чого це робиться? Якщо у вас розвиваються тяжкі симптоми COVID-19, то рівень кисню в крові може стати занадто низьким. А це може призвести до небезпечних пошкоджень життєво важливих органів, і тому ви будете отримувати кисень для дихання через 2 маленькі трубки, які введуть вам у ніздрі, або через кисневу маску.

Потім вам зроблять рентген грудної клітки або комп'ютерну томографію, щоб стало зрозуміло, які сегменти легенів вже запалені. КТ-сканування, відоме як комп'ютерна томографія, це безболісний тест, в якому використовуються рентгенівські промені та комп'ютер, щоб створити зображення поперечних перерізів внутрішньої частини вашого тіла.

Комп'ютерний томограф - це об'ємний прилад з тунелем посередині. Він допомагає лікарям зазирнути всередину легенів. Під час сканування ви будете лежати на столі, що повільно рухається по тунелю, а гігантське кільце, яке називається гантрі, буде обертатися навколо вашого тіла.

Кільце містить трубки, що випромінюють рентгенівські промені, а також детектори, які вимірюють кількість радіації, що поглинається тілом. Ці промені дозволять зробити знімки вашого тіла з різних ракурсів. Поки гантрі обертається, детектори відправляють всі дані до комп'ютера. По завершенню сканування будуть створені поперечні знімки, з яких складатиметься 3D-модель легенів. Це необхідно лікарям, щоб діагностувати тяжкість інфекції.

Процедура лікування
при тяжких симптомах

Деякі пацієнти отримають стандартні антибіотики, які не будуть боротися безпосередньо з коронавірусом, але зможуть допомогти, якщо в легенях додатково розвинеться бактеріальна інфекція.

Оскільки у світі поки що немає перевірених ліків від коронавірусу – вам доведеться покладатися на те, що імунна система зможе побороти вірус, а киснева і підтримуюча терапії допоможуть організму швидко відновитися. Якщо все піде за найкращим сценарієм - імунна система почне сама виробляти антитіла і зможе за деякий час перемогти небезпечний вірус.

А що буде, якщо ваш стан буде й далі погіршуватися, і концентрація кисню в тілі впаде до критичної позначки? Тоді лікарям доведеться посилити лікування так званим назальний киснем з високою швидкістю потоку. Це означає, що апарат через ніс буде нагнітати повітря, підігріте до температури тіла і зволожене стерильною рідиною. Так ви зможете отримувати до 60 літрів кисню на хвилину з концентрацією до 100%.

Як підключають до апарату ШВЛ

Підключення
до апарату ШВЛ

Якщо нагнітання кисню з високою швидкістю потоку не підходить або не допомагає - доведеться вдатися до останньої спроби врятувати ваше життя і почати механічну вентиляцію легенів. Тоді вам введуть ліки через крапельницю і занурять у стан сну.

Перший етап механічної вентиляції - ендотрахеальна інтубація. Як тільки ви заснете, лікар використає ларингоскоп, щоб встановити ендотрахеальну трубку в правильне положення. Для цього він злегка відхилить вашу голову назад і введе ларингоскоп спочатку до рота, а потім у горло, остерігаючись контакту інструмента з вашими зубами. За допомогою спеціального леза на цьому пристрої, вам обережно піднімуть надгортанник - шматочок тканини, що захищає гортань - і просунуть кінчик ендотрахеальної трубки до трахеї.

Як тільки трубка буде на місці, лікар надме невелику повітряну кулю, яка облягатиме трубку, щоб забезпечити щільне прилягання до місця установки. Потім ларингоскоп витягнуть і прикріплять трубку до куточка рота для запобігання її зміщенню.

Після цього медик перевірить, чи правильно розташована трубка у нижній частині дихального горла, наповнюючи легені за допомогою спеціального мішка і прислухаючись до звуків дихання з обох сторін грудей. Якщо кінець трубки розташувати занадто низько, то кожна з легенів буде отримувати неоднакову кількість повітря. У деяких випадках відразу після інтубації роблять рентгенівський знімок, щоб підтвердити правильність встановлення трубки.

Тільки після того, як ендотрахеальна трубка буде розташована в правильному положенні, її приєднають до механічного вентилятора, підключеного до спеціального насоса, який буде забезпечувати дихання, доставляючи насичение киснем повітря безпосередньо в легені та дозволяючи виходити вуглекислому газу. Рівень кисню і вуглекислого газу будуть ретельно контролювати, щоб переконатися в тому, що вентилятор працює правильно.

На початку спалаху епідемії пацієнтам у деяких лікарнях призначали штучну вентиляцію легенів уже на ранніх етапах лікування. Частково це було пов'язано з побоюваннями, що менш інвазивні процедури вентиляції можуть призвести до поширення вірусних частинок у повітрі.

У зв'язку зі збільшенням нових випадків COVID-19, симптоматику яких ще належить ретельно вивчити, фахівці охорони здоров'я намагаються розробити спеціальні інструкції для лікування відповідно до виду дихальної недостатності й окремо виділити групи пацієнтів, яким потрібно лікування за допомогою апарату ШВЛ. Наприклад, є рекомендація щодо розміщення пацієнта в положенні лежачи на животі. Згідно з отриманими даними, це допомагає збільшити обсяги кисню, що потрапляє в легені.

Чому коронавірус
може стати смертельним

Якщо ви не входите до групи ризику, все ж не варто нехтувати заходами, ризикуючи заразитися небезпечною хворобою з тяжкими наслідками. Вже знайдені причини, за якими вірус COVID-19, викликаючи у багатьох людей лише легкий перебіг хвороби у безсимптомній формі, може раптом стати смертельним навіть при наявності міцного здоров'я.

Справа в тому, що тут найбільшої шкоди може завдати швидше надмірна імунна відповідь організму на інфекцію, ніж сам вірус. Простіше кажучи, коли клітина вашого тіла відчуває наявність чогось чужорідного, в даному випадку вірусу, то її негайна реакція - вбити саму себе.

Саме такий захисний механізм і запобігає поширенню вірусу на інші клітини. Це відбувається, коли клітини імунної системи, що називаються макрофагами, виділяють невеликі сигнальні білки - цитокіни, які й викликають загибель інших клітин. А коли безліч клітин роблять це одночасно, то деякі тканини організму можуть просто загинути. Такий стан медики називають цитокіновим штормом.

Цитокіновий шторм

Загрози й причини цитокінових
штормів для організму

У випадку з коронавірусом описані вище фактори призводять до того, що легенева тканина саморуйнується, і крихітні повітряні мішечки, розташовані на стінках легенів, починають пропускати рідину, викликаючи пневмонію і позбавляючи кров необхідного кисню.

Більша частина клітин у тканинах загине в результаті неконтрольованого зростання рівня цитокінів. Цей процес роз'їдає легені до такої міри, що вони вже не можуть відновитися. І тепер ваше тіло атакує само себе!

Цитокінові бурі стають звичайним явищем серед пацієнтів з тяжкими симптомами коронавірусу, і схоже, що саме вони відіграють вирішальну роль у багатьох смертельних випадках. Чи розвинеться у вас цитокіновий шторм, буде залежати в тому числі і від генетичних факторів.

У дослідженнях пацієнтів з вірусом грипу H1N1 в осіб, що мають генетичні імунні дефекти, часто розвивався синдром цитокінового шторму, який приводив до неконтрольованої імунної відповіді. З віком шанси розвитку таких дефектів зростають, а іще існує невелика ймовірність того, що у вас може бути генетична схильність до розвитку цитокінових штормів якраз після зараження новим коронавірусом.

Важливо відзначити, що повна картина цитокінових бур ще не зовсім очевидна, і медична спільнота поки що знаходиться на ранніх етапах розуміння багатьох аспектів цієї проблеми. Тому зроблені висновки і гіпотези потребують підтвердження та більш детальних клінічних досліджень.

Але є і хороша новина. В даний час вже проводиться безліч клінічних досліджень для розробки методів лікування супутніх хвороб, які допоможуть зупинити цитокіновий шторм та ефективніше боротися з COVID-19. Для протидії епідемії зараз проходять сотні клінічних випробувань нових ліків із залученням пацієнтів.

Висновки

Безумовно, найкращим способом вберегти себе і своїх близьких від описаних тут неприємностей - ретельно виконувати всі медичні рекомендації та умови карантину до появи надійної вакцини від коронавірусу. Будь ласка, постарайтеся вберегтися самі та збережіть життя іншим!

Якщо події розвиватимуться за найгіршим сценарієм, можливо, що й вам доведеться пройти через все це. І якщо пощастить, то після відключення від апарату ШВЛ ви будете відчувати себе вкрай виснаженим. Потім ви зможете перейти із відділення інтенсивної терапії до звичайної лікарняної палати, де і будете залишатися до тих пір, поки знов не отримаєте здатність самостійно підтримувати необхідний рівень кисню в крові, просто вдихаючи повітря. Ну і нарешті, вже після довгоочікуваної виписки, зможете повернутися додому і возз'єднатися зі своїми близькими, повертаючись до звичайного життя.

Важливо!

З усіх питань, що стосуються стану здоров'я, завжди звертайтеся до свого лікаря або безпосередньо до професійних медичних закладів.

^