Експрес тести на коронавірус практичне застосування

Результати клінічних випробувань тестів Egens на COVID-19

Автор:  Олена Мокрітская
2020-08-03


На сьогодні використання тестів, що дозволяють виявити антитіла до вірусу SARS-2019-CoV2, набуває все більшої популярності. Так, з 32.4 тисяч досліджень, проведених в лабораторіях України 11 серпня поточного року, 16.1 тисяч були проведені з використанням ПЛР, а 16.3 тисяч - методом імуноферментного аналізу, який дозволяє виявити антитіла до вірусу.

На думку голови представництва ВОЗ в Україні Ярно Хабіхта, збільшення кількості тестувань з використанням методу ІФА стало однією з причин підвищення випадків виявлення вірусу в країні (другою причиною він вважає зниження загальної дисциплінованості населення й нехтування правилами дотримання соціальної дистанції та особистої гігієни).

Метод експрес-тестування здатен виявити антитіла до небезпечного вірусу, які виробляються організмом, і тому є більш ефективним і доцільним саме через кілька місяців після початку епідемії. Цей аналіз дозволяє визначити загальну кількість осіб, що перехворіли, і з’ясувати середню поширеність захворювання всередині популяції.

Причини недовіри до швидкого тестування


Тут слід зазначити, що найчастіше застосування швидких тестів (дія яких, як і при ІФА-аналізі, спрямована на виявлення антитіл), на самому початку захворювання, коли імунна відповідь організму ще не сформована, стало причиною виникнення недовіри до їх використання.


Нерідко можна було почути думку компетентних фахівців про те, що інформативність швидких тестів не перевищує 50%, включаючи відгуки про їх нібито недостатньо високу чутливість, специфічність і т.д.


Насправді, в питанні проведення експрес-діагностики COVІD-19 величезну роль грає розумний підхід до тестування, правильність призначення експрес-діагностики за часом і розуміння того, що застосування даної методики в корені відрізняється від ПЛР-тестування, і на самому початку захворювання не може його замінити.

Умови проведення випробувань

З метою виявлення реальних показніків точності тестів для експрес-діагностики коронавірусної інфекції, компанією Nantong Egens Biotechnology Company Ltd, провідним виробником діагностичних засобів, було ініційоване проведення порівняльних випробувань швидких тестів з результатами ПЛР-аналізів у клінічних умовах.

Експрес-тестування на COVID-19 в китайській клініці

З цією метою було організовано 3 групи хворих на коронавірусну інфекцію відразу в 3-х лікувальних закладах Китаю - безпосередньо в місті Ухань, 3-й громадській лікарні провінції Хубей і 1-й університетській клініці медичного університету м Гуанчжоу:

  • Кожна група, що досліджувалась, складалася з 60 пацієнтів (чоловіків і жінок у віці від 24 до 96 років).
  • Спочатку всім пацієнтам було проведено ПЛР-дослідження з флюорометричним методом детекції в режимі реального часу, після чого через певний період часу (10-27 днів) цим же хворим було проведено дослідження сироватки крові на виявлення антитіл класу М і G із застосуванням швидких тестів Egens COVID-19 IgG / IgM.

Відмінності у роботі експрес-тестів і ПЛР-діагностики

Тут слід акцентувати увагу на принципових відмінностях у роботі ПЛР-діагностики та 2 інших методик (ІФА, ІХА), спрямованих на виявлення антитіл до вірусу в зразках крові.

Метод ПЛР-тестування дозволяє виявити інфекцію відразу ж після потрапляння вірусу в організм навіть при відсутності клінічної картини захворювання. Цей аналіз має максимальну точність завдяки технології виявлення збудника за наявністю його генома (РНК) у взятих із носоглотки зразках, але в той же час є трудомісткою технологією.

Антитіла до вірусного агента починають вироблятися тільки через кілька днів після початку інфікування (проте цього може і не статися в силу індивідуальних особливостей імунної системи конкретної людини). Спочатку з'являються антитіла класу М, які свідчать про гостроту процесу, але їх циркуляція в крові нетривала. На наступному етапі імунна система людини починає виробляти антитіла класу G, які є підтвердженням факту знайомства людського організму з даним інфекційним агентом, їх циркуляція є набагато тривалішою.

Подальше «невиявлення» РНК коронавірусу в досліджуваному матеріалі свідчить про те, що людський організм звільнився від інфекції, однак антитіла при цьому все ще можуть виявлятися, що свідчить про перенесену інфекцію.

Результати тестування

Проведені порівняльні випробування показали наступні результати::

  • Із 40 пацієнтів з позитивним результатом ПЛР антитіла класу G були виявлені у 39 пацієнтів, при цьому з моменту ПЛР-тестування до моменту проведення експрес-діагностики пройшов часовий проміжок у 2-4 тижні. Ці результати дозволили оцінити чутливість тестів у 97,5% щодо виявлення антитіл класу G.
  • Що стосується виявлення антитіл класу М (які свідчать про гостроту процесу), то вони були виявлені у 32 пацієнтів із 40. Цей факт можна цілком зрозуміти і пояснити - антитіла класу М циркулюють в організмі досить нетривалий період часу. З урахуванням отриманих результатів чутливість швидких тестів до антитіл класу М була оцінена в 80%.
  • У 20 пацієнтів з негативним результатом ПЛР-тестування антитіла не були виявлені в 19 з них, що дозволило визначити для таких випадків рівень чутливості в 95%.

Аналогічні результати із незначними відхиленнями були виявлені у всіх 3 клініках. Проведені дослідження дозволили встановити середню чутливість швидких тестів для діагностики коронавірусу виробництва компанії Nantong Egens Biotechnology Company Ltd на рівні 92%.

Практичні висновки

Узагальнюючи отриману інформацію, можна зробити наступні висновки:

При розумному підході до проведення експрес-діагностики чутливість цього методу буде досить високою і порівнянною із ПЛР-тестуванням (яке, згідно із заявами міністра охорони здоров'я України Максима Степанова, також не завжди забезпечує 100-відсоткову достовірність в силу специфіки протікання інфекції в організмі).

Особливо слід відзначити, що для підвищення точності експрес-аналізів у якості досліджуваного матеріалу краще використовувати сироватку (одержану в результаті центрифугування зразка цільної крові, взятої із вени). Справа в тому, що імунні антитіла циркулюють саме в рідкій частини крові (сироватці), і концентрація антитіл у ній буде вища, ніж у цільній крові. Окрім того, дослідження цільної крові хоч і є більш простим у виконанні методом, вимагає додавання буферного розчину. А це в свою чергу призводить до ще більш вираженого розведення досліджуваного матеріалу і деякого зниження концентрації імунних тіл, що також впливає на достовірність отриманих результатів.

Масове тестування на короновірус

Таким чином, використання швидких тестів повинно істотно допомогти в питаннях діагностики і стримування коронавірусної інфекції вже найближчим часом.

З повними матеріалами (англійською мовою), що містять результати проведених в китайських клініках досліджень, можна ознайомитися за цим посиланням (PDF).

Купуючи швидкі тести на COVID-19 безпосередньо у офіційного представника Egens в Україні, ви гарантовано отримуєте тести високої якості за найкращою ціні. Постачальник гарантує, що при транспортуванні і зберіганні цих тестів були дотримані всі вимоги, що впливають на їх працездатність.
Олена Мокрітская - технічний експерт

Автор статті – Олена Мокрітская,
технічний експерт Центру з сертифікації медичних виробів,
лікар з 20-річним досвідом роботи.
.

Профіль у Linkedin.

^